Miejska Biblioteka Publiczna w Bornem Sulinowie » Blog Archive » Z książką w kuchni?

Uczestnicy warsztatu kulinarnego zorganizowanego w bibliotece podczas części teoretycznej dowiedzieli się, że zasady racjonalnego żywienia to zasady żywienia zdrowego człowieka, których przestrzeganie gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a w konsekwencji prawidłowy rozwój i ogólną sprawność.

Okazało się, że ludzie, przygotowując różne potrawy, nauczyli się przetwarzać i wzbogacać żywność w różne składniki, „dopasowując” ją do swoich upodobań smakowych. Niestety, nie zawsze sposób przygotowania posiłków, a tym samym sposób odżywiania się ludzi jest poprawny, to znaczy zdrowy. Istnieje wiele błędów w żywieniu się człowieka, których konsekwencją jest także wiele chorób.

Dzieci nauczyły się, które produkty spożywcze służą zdrowiu, a których należy unikać. Poznali także wiele tytułów książek, które omawiają kwestie związane z kulinariami, zapotrzebowaniem młodego organizmu na składniki odżywcze oraz samodzielnie skomponowali zbilansowane, zdrowe śniadanie i przekąskę dla 10 latka. Podczas rozmów o przekąskach wskazaliśmy różnicę między ciasteczkami kupionymi w sklepie a ciasteczkami z przepisu mamy wykonanymi w domu. Jako produkty wartościowe dzieci wskazały kakao, miód, przyprawy takie jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździk, mąka z pełnego przemiału. Wszystkie składniki znalazły się w przepisie na domowe pierniczki.

Na zakończenie zajęć dzieci własnoręcznie przygotowały domowe pierniczki z wykorzystaniem powyższych składników. Upieczone ciasteczka zostały pięknie spakowane do torebek i przewiązane kokardą, by cierpliwie czekać na święta. Zabawa była pyszna pod każdym względem!

Spotkania zostały zorganizowane w ramach projektu „Wierny przyjaciel” z programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 2017 „Partnerstwo dla książki” realizowanego przez Instytut Książki w Krakowie ze wparciem Burmistrza Bornego Sulinowa i Stowarzyszenia „Stacja Kultura” w Bornem Sulinowie.